
Krakau

De oversteek naar Polen
Vanuit Dresden moesten we zo'n 5 uurtjes rijden naar Krakau. We verbleven in een appartement in het centrum en waren van alle gemakken voorzien.
We moesten wel even geduld hebben voor een parkeerplaats. Er zijn hier maar bepaalde delen voor 'niet-bewoners' en de plaatsen waren dus beperkt.
Na het settelen en opfrissen, wandelden we door de stad op zoek naar een restaurant. Het was fijn om in alle rust van de avond door de stad te kunnen lopen.
Na onze buikjes rond te hebben gegeten zijn we terug gegaan naar het appartement. Bij thuiskomst was het tijd voor Netflix!





De zoutmijn van Wieliczka
Deze mijn is 1 van de oudste zoutmijnen ter wereld. De 1e bewijzen van in gebruik name, stammen uit het jaar 1044. De gangen zijn gezamenlijk meer dan 300 kilometer lang en bereiken een diepte van 327 meter.
Tijdens deze tour krijg je eigenlijk maar 1% van de zoutmijn te zien. In 1992 overstroomde de mijn, sindsdien wordt er geen zout meer gewonnen. Sinds 1978 staat de mijn op de Werelderfgoedlijst.
We begonnen de tour door 65 trappen af te lopen, á 6 treden per trap. Hoe dieper we gingen hoe aangenamer de temperatuur werd. Het was er rond de 15 graden. Toen de groep beneden was opende een grote deur en liepen we door een gangenstelsel wat volledig ondersteund werd door boomstammen. De gids vertelde dat er heel wat hectares bos zijn gekapt om de ondersteuning van de mijn mogelijk te maken.
We liepen door verschillende ruimtes waar alles van zout is gemaakt. Van de trappen tot de kandelaars en daarnaast prachtige beeldhouwwerken.
De tour duurde ruim 2 uren, met onderweg een pauze.
Voor een toegangskaartjes betaalden we ongeveer € 20,00 per persoon. Het kan er best druk zijn, het is dan wel fijn om te weten dat je met een vast aantal mensen in een groep afdaalt. De volgende groep start een kwartier later.
Aan het einde van de tour waren we wel enorm blij dat we met de lift terug naar boven werden gebracht. Het was hooguit wat geduld hebben en passen en meten maar uiteindelijk kwamen we allemaal weer veilig aan op de begane grond.
Echt mooi om te zien wat mensenhanden kunnen maken van een natuurproduct. Er komt ook zoveel meer bij de winning van zout kijken, dan je zou denken. Ik vond het interessant en de informatie was goed te volgen.
Die avond sliepen we nog in Krakau, de volgende ochtend vertrokken we naar Oswiecim om het concentratiekamp Auschwitz te bezoeken.

